Inloggen  |   zaterdag 23 februari 2019
Dit is de Geluksfabriek 2.0 blog
Door Maurits Bruel en gastbloggers
Door Maurits Bruel en gastbloggers
Nieuws
Binden en boeien Blog
24

Gisteren werd op de televisie gediscussieerd over het dilemma van een carrièrestel, met een ontsporende 14-jarige zoon. Moesten de ouders één of beide carrières ondergeschikt maken aan het gezinsgeluk? Het publiek was voor, maar de ouders worstelden. Ze worstelden omdat ze wisten: het is nu of nooit, als ik nú die promotie niet maak ben ik straks te oud en kan ik hem op mijn buik schrijven.

Dat is de reden dat dertigers een relatief ongelukkige leeftijdsgroep zijn. Dertigersdilemma, dertigersstress: alles moet tegelijk: carrière, nieuw huis, opgroeiend gezin.

De oplossing van het dertigersdilemma is niet betere kinderopvang: de jeugd van je kind kun je maar een keer missen. De oplossing is ook niet om gemakkelijker hypotheken te geven, dat weten we inmiddels. De oplossing is om promotiekansen van 55 en zelfs 45 plussers te vergroten en ze niet ten gunste van dertigers te passeren. Dat vergt anders denken: nu wordt teveel waarde gehecht aan snel doorgroeien als blijk van talent, wie het rond de 40 niet gemaakt heeft zal er nooit meer komen, denken velen. Door niet het cv maar competenties centraal te stellen slaan we drie vliegen in een klap: we benoemen beter geschikte mensen, we geven de 40 plussers een extra motivatie om zich te blijven ontwikkelen, en we geven mensen de ruimte om in de drukste tijd van hun leven aandacht aan de opvoeding van onze volgende generatie te geven.

De biologische klok discimineert, daar kunnen we niets aan doen, maar op de werkvloer schrijven we mensen veel te vroeg af. en dat gaat ten koste van onze jeugd én hun ouders. Dertigers, vecht voor de vijftigers!

Posted in: Boeien
Nieuwsarchief