Inloggen  |   zaterdag 23 februari 2019
Dit is de Geluksfabriek 2.0 blog
Door Maurits Bruel en gastbloggers
Door Maurits Bruel en gastbloggers
Nieuws
Binden en boeien Blog
02

Tijdens de debatmarathon Geluk(t) verwoordde een van de deelnemers uit het publiek de gedachte van veel mensen:

"de overheid hoeft aleen maar de randvoorwaarden te scheppen, gelukkig worden dat moet je zelf doen"

Nu wil ik het even niet hebben over hoe je zelf gelukkiger kunt worden, dat is mogelijk en eigenlijk niet zo moeilijk, al is het maatwerk. Maar de impliciete veronderstelling dat het creëren van goede randvoorwaarden gemakkelijk is (getuige de woorden "alleen maar") - is de grootste misvatting die er is op het gebied van geluk.

Mensen kunnen hun eigen geluk verhogen ongeacht de omstandigheden, maar de omstandigheden bepalen of ze hun geluk van een 4 naar een 5 kunnen brengen of van een 7 naar een 8 (uitzonderingen daargelaten)

Het is ontzettend moeilijk een maatschappij op te bouwen die de beste randvoorwaarden biedt aan mensen om gelukkig te worden. Een fatsoenlijke overheid, vrijheid en welvaart zijn essentiële elementen, maar in de meeste landen van de wereld nog lang niet aanwezig. Daar waar het verhogen van je eigen geluk in een paar weken tijd mogelijk is, is het verbeteren van de context een werk van jaren, zo niet generaties.

De volgende keer dat u zelf roept dat u prima voor uw eigen geluk kunt zorgen en dat anderen alleen de randvoorwaarden hoeven te bieden, wees dan in elk geval een beetje dankbaar dat de meeste randvoorwaarden in ons eigen landje nog steeds aanwezig zijn, en help ons dat zo houden.

 

 

Posted in: Algemeen
Nieuwsarchief