Inloggen  |   donderdag 21 september 2017
Dit is de Geluksfabriek 2.0 blog
Door Maurits Bruel en gastbloggers
Door Maurits Bruel en gastbloggers
Nieuws
Week van de Ondernemer

 Vrijwel geen onbezette stoel in de zaal en veel ondernemers die gebruik maken van de dankzij de hulp van MKB Nederland gratis beschikbare Scans en Teamcanvas. Dank ook aan de samenwerkingspartners YX company en Vonkers

 read more ...
Happiness Innovation Prize

Maurits Bruel overhandigt namens het netwerk van Chief Happiness Officers de Happiness Innovation Award aan Guido Weijers voor zijn masterclass GELUK

 read more ...
Binden en boeien Blog
02

Tijdens de debatmarathon Geluk(t) verwoordde een van de deelnemers uit het publiek de gedachte van veel mensen:

"de overheid hoeft aleen maar de randvoorwaarden te scheppen, gelukkig worden dat moet je zelf doen"

Nu wil ik het even niet hebben over hoe je zelf gelukkiger kunt worden, dat is mogelijk en eigenlijk niet zo moeilijk, al is het maatwerk. Maar de impliciete veronderstelling dat het creëren van goede randvoorwaarden gemakkelijk is (getuige de woorden "alleen maar") - is de grootste misvatting die er is op het gebied van geluk.

Mensen kunnen hun eigen geluk verhogen ongeacht de omstandigheden, maar de omstandigheden bepalen of ze hun geluk van een 4 naar een 5 kunnen brengen of van een 7 naar een 8 (uitzonderingen daargelaten)

Het is ontzettend moeilijk een maatschappij op te bouwen die de beste randvoorwaarden biedt aan mensen om gelukkig te worden. Een fatsoenlijke overheid, vrijheid en welvaart zijn essentiële elementen, maar in de meeste landen van de wereld nog lang niet aanwezig. Daar waar het verhogen van je eigen geluk in een paar weken tijd mogelijk is, is het verbeteren van de context een werk van jaren, zo niet generaties.

De volgende keer dat u zelf roept dat u prima voor uw eigen geluk kunt zorgen en dat anderen alleen de randvoorwaarden hoeven te bieden, wees dan in elk geval een beetje dankbaar dat de meeste randvoorwaarden in ons eigen landje nog steeds aanwezig zijn, en help ons dat zo houden.

 

 

Posted in: Algemeen
Nieuwsarchief