Inloggen  |   zaterdag 23 februari 2019
Dit is de Geluksfabriek 2.0 blog
Door Maurits Bruel en gastbloggers
Door Maurits Bruel en gastbloggers
Nieuws
Binden en boeien Blog
14

 “We gaan de geluksmachine uitzetten”, aldus de nieuwe premier Mark Rutte in zijn regeringsverklaring. Opvallend, om meerdere redenen.

Allereerst wint het concept ‘geluk’ aan belang. In navolging van het ministaatje Bhutan erkennen ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de waarde en noodzaak van geluk. De leiders van deze landen wijzen op het belang van welzijn en geluk, naast economische groei. En zijn ervan overtuigd dat de maatschappij hieraan juist ook bij economische teruggang aandacht moet besteden om ‘vooruit’ te komen. De Engelsen hebben hiervoor de schitterende term “mental capital and wellbeing” bedacht.

Rutte’s bovenstaande uitspraak vond in de Kamer breed weerklank. Wij Nederlanders zijn blijkbaar ervan overtuigd dat geluk een zaak is voor het individu. Van links tot rechts geven politici aan dat de overheid bij het brengen van geluk geen rol kan spelen. Ironisch genoeg betwist niemand echter het belang van publieke voorzieningen als een veilige infrastructuur, voldoende groen in de directe woonomgeving en goed onderwijs.

Kijkend door een financiële bril hebben we vaak alleen oog voor economische groei. Opmerkelijk, dat wij westerlingen vooral opgaan in een economische ratrace, in een vlucht naar voren. Op jacht naar een nog grotere auto dan de buurman of een extra stedentripje. We meten alles ‘behalve dat wat het leven waardevol maakt’, zoals Robert Kennedy in 1968 al aangaf.

Zullen we daarom samen de geluksmachine aanzetten?

 

Over de auteur:
Paul Hassels Monning is managing partner van DutchmarQ, netwerk organisatie in B2B marketing & business development.

 

[Read More...]

Posted in: Algemeen
Nieuwsarchief